Patina til zink – galvaniseret metal

Jeg kan ret godt lide opbevaringsmuligheder i zink (galvaniseret metal), men det skal helst være zink med et vejrbidt udseende (patina), der som oftest kommer af at have stået udenfor i vejr og vind. Jeg har nogle ældre zinkbaljer, som jeg synes er ret fede, men jeg har også flere zinkkrukker og en enkelt spand af nyere dato, og jeg er bare ikke ret vild med det der polerede og lidt for pæne look.

Det kan der heldigvis gøres noget ved, og er man lidt tålmodig og grundig i udførelsen, så kan det faktisk lade sig gøre at få givet lidt kunstig patina til sine forskellige zinkspande, krukker, baljer etc.

Der er flere måder man kan gøre det på, og grundlæggende for dem alle sammen er, at man ætser overfladen og får det til at oxidere og sådan set laver skader på zinkbelægningen (galvaniseringen).

Jeg har valgt at bruge toiletrens, det lugter heller ikke så slemt som f.eks. eddike. Det er lidt underligt at bruge toiletrens til DIY, men så længe det ikke har været i toilettet, så er det jo egentlig bare et effektivt rengøringsmiddel…

Patina med toiletrens og svamp

Patina med toiletrens og svamp

Neden for er billeder af mine to eksperimenter med kunstig aldring af zink, men det kunne have været af alle former for (galvaniseret) metal. Materialetypen afgør hvordan resultatet bliver.

Patina til zink spand og krukke

Patina til zink spand og krukke

 

Fremgangsmåde:

Zinkkrukken er først slebet ganske let inden påsmøringen af toiletrens. Det gjorde jeg for at gøre det lettere for gelen at trænge ind, men jeg blev faktisk ikke helt glad for resultatet, da jeg synes det kunne ses efterfølgende at der var blevet slebet først. Slibemærkerne ses meget tydeligt synes jeg.

Da jeg så ordnede spanden undlod jeg at slibe først og gentog i stedet indsmøringen nogle flere gange end ved krukken. jeg kunen nok godt have givet flere gange gor et endnu mere vejrbidt udseende, men overstående passede til mig. lader man spanden stå uden for vil det jo automatisk med tiden få endnu mere patina og denne gang på helt naturlig vis.

Jeg hældte toiletrens på min skuresvamp og duppede det overalt på spanden. For at få så autentisk et udseende lod jeg det side i klumper nogen steder og mindre andre steder. Behandlingen blev gentaget en 4-5 gange med mellemliggende tørring i solen. Solen hjælper i den forbindelse til, så det går absolut hurtigere i solskinsvejr end en kedelig overskyet efterårsdag. Når det ønskede resultat er nået vaskes spanden/krukken af og er nu klar til videre brug 🙂

2 comments for “Patina til zink – galvaniseret metal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *